Beslenme ve Diyet

BÖLÜM DOKTORLARI
BÖLÜM HAKKINDA

Sağlıklı yaşam için ideal kiloda olmak, sağlıklı beslenmek önemlidir. İdeal kilo kişiden kişiye farklılık gösterir, bu yüzden de ideal kiloya ulaşmada uygulanacak sağlıklı beslenme programları da kişinin vücut yapısına (yağ-kas oranı), kan değerlerine ve günlük yaşantısına uygun olmalıdır. Doğan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü olarak klinik ve poliklinik hastalarına bu bilinçle hazırlanan beslenme programları ile hizmet verilmektedir.

Beslenme ve Diyet Hizmetleri
Hamilelik ve emzirme döneminde sağlıklı beslenme
Obezite ve fazla kilolu kişilerde zayıflama
Beden kitle indeksi düşük kişilerde kilo alma
Hastalıklarda beslenme tedavisi (kalp hastalıkları, kolesterol, diyabet, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları, gut, vb.)

Hastalarda Beslenme

Yüksek kolestrol, kemik ve eklem hastalıkları (osteoporozit, gut… ) şeker hastalığı ( tip 1 diyabet, tip 2 diyabet, gebeliğe bağlı diyabet) sindirim sistemi rahatsızlıkları (reflü, gastrit, ülser, ishal, kabızlık, ülseratif kolit, crohn hastalığı, irritabl bağırsak sendromu) böbrek rahatsızlıkları ( nefrotik sendrom, akut ve kronik böbrek yetmezliği, böbrek taşı rahatsızlığı) hastalarına özel beslenme programı hazırlanması gerekmektedir. Doğan Hastanesi beslenme ve diyet bölümünde kişiye özel beslenme programı hazırlanır ve bireylerin kendi durumlarına uygun beslenme önerileri, uygun besin hazırlama yöntemleri uzman diyetisyenimiz tarafından aktarılmaktadır.

Diyabet Hastalarında Beslenme

Sağlıklı ve doğru bir beslenme diyabet tedavisinin en temel taşlarından birisidir. Diyabetli bireylerin beslenme tedavileri; yaşına, boyuna, vücut ağırlığına, fiziksel aktivite durumuna, sosyoekonomik durumuna ve beslenme alışkanlıklarına göre hazırlanmakta, sağlıklı beslenme eğitimi ve takibi gerçekleştirilmektedir.

Kilo Verme – Kilo Yöntemleri (Obezite Tedavisi)

Doğan Hastanesi beslenme ve diyet uzmanları vücutta aşırı ölçüde yağ birikmesi sonucu oluşan obezite rahatsızlığında her yaş gurubu için kişiye özel hazırlanan diyet programları ile başarılı sonuçlar almaktadır. Öncelik yemek ve davranış alışkanlıklarının değiştirilmesi ve enerji tüketiminin artırılmasıdır.

Kilo Alma Programı

Zayıflık yani; vücut ağırlığının boy uzunluğuna göre daha az olması durumlarında besin değeri düşük bir beslenme planı yerine yeterli ve dengeli bir beslenme planı oluşturulmalı ve uygulanmalıdır. Bölümümüzde zayıf olan kişilerin sağlık problemleri olup olmaması durumlarına göre kişiye özel hazırlanan uygun beslenme planlaması ile hastaların sağlıklı kilo almaları sağlanır ve takibi gerçekleştirir.

Gebelik Beslenmesi

Gebelikte sağlıklı ve düzenli beslenme bebeğin ve annenin sağlığı açısından önemlidir. Hamilelik sürecinde sağlıklı bir beslenme ile aşırı kilo almanın önüne geçilebilir. Doğan Hastanesi beslenme ve diyet bölümünde anne adaylarımızın sağlıklı şekilde beslenmesini planlanır ve takibi gerçekleştirilir.

Gluten Diyeti

Gluten; kısaca tahıllarda bulunan proteinlere verilen isim olarak tanımlanabilir. Tahıl grubunun proteini olan glutenin besinlerin yapısı üzerinede de etkisi vardır. En fazla etkisi ekmek kalitesi üzerinedir. Gluten hamurun özelliğinden ve ekmeğin ağsı yapısından sorumludur. Özellikle ekmeğin kabarma evresinde bu yapı çok önemlidir. Bu yapı gluten olmadığında oluşamaz ve ekmek mayalanmaz. Gluten havanın ve mayalar tarafından oluşturulan karbondioksit gazının hamur içinde tutulmasını sağlar ve bu sayede ekmek kabarır. Aynı zamanda ekmeğin gözenekli yapısının oluşmasına da katkısı vardır.

Gluten mide ve bağırsak kanalı yoluyla sindirimi kolay olan bir protein çeşitidir. Fakat gluten bazı bireylerin bağırsak sisteminde hassasiyet yaratabilir ve sindirilemeyebilir. Şişkinlik, hazımsızlık, baş ağrısı ve gaz şikayeti gibi sağlık problemeleri yaşanabilir. Glutenin sindirilememesi durumu ise Çölyak hastalığı olarak tanımlanır. Çölyakta glutenin ince bağırsağın zarlarına olumsuz etkileri vardır. Daha sonra oluşan bu zarar besinlerin emilimini de olumsuz etkiler. Sağlık problemlerinin yaşanmaması ve besin maddelerinden vücudunun yararlanabilmesi için bağırsak hassasiyeti bulunan kişilerin beslenmesinden gluten içeren besinler çıkartılmalıdır ve glutensiz beslenme planı oluşturulmalıdır. Semptomlar geçene ve bu sağlık sorunları tekrarlamayana kadar glutensiz beslenme uygulanmalıdır. Böyle bir beslenme modeli mutlaka uzman bir diyetisyen eşliğinde uygulanmalıdır.

BÖLÜM VİDEOLARI