Çocuklarda Orta Kulak İltihabı

Akut orta kulak iltihabı neden olur?
En genel anlamı ile burun boşluğundan başlayıp tüm üst solunum yolu mukozası, östaki borusu ve orta kulak boşluğunun içini döşeyen mukozanın enflanasyon ve konjestfonu sonucu gelişen bakteriyel bir enfeksiyondur.

Çocuklarda neden daha çok görülür?
Erken yaşta immün sisteminin tam olgunlaşmamasına bağlı, üst solunum yolu enfeksiyonlarının sık görülmesi östaki tüpünün kısa, geniş ve yatay yapısı, yatay pozisyonda beslenen bebeklerde sütün orta kulağa geçmesi irritasyonun ve geniz etinin varlığı daima sık görülme nedenidir.

Belirtileri nelerdir?
Kulak ağrısı, kulak akıntısı, ateş, huzursuzluk, iştahsızlık, kusma.

Ne zaman doktora başvurmak gerekir?
Akut orta kulak iltihabının en yoğunlaştığı yaş aralığı olan 6-11 ay arası bebeklerde huzursuzluk, anne sütünü emmeme, ateş, burun tıkanıklığı ve son aşamada kulakta akıntı olması mutlaka kulak burun boğaz muayenesini gerektirir. 3 yaş sonrası çocuklar yukarıdaki belirtilere ek olarak kulak ağrısını tarif edebilirler.

Tanı nasıl koyulur?
Otoskopik muayene tanı koymada temeldir. Bazen otoskopik muayene bebeklerde çok kolay ve mümkün olmayabilir. Bu nedenledir ki daima objektif bir yöntem olan timpanometre ile desteklemek her zaman yararlıdır. Timpanometre kulak zarının hareketi ve orta kulak fonksiyonu hakkında fikir veren objektif ve kantitatif bir tanı yöntemidir.

Tedavisi nasıl yapılır?
Literatür bilgilerine göre akut orta kulak iltihaplarının %85’ i semptomatik tedaviyle antibiyotik kullanımına gerek kalmaksızın iyileşebilir. Ancak yine literatür bilgilerine göre hastalığın doğal seyri erken ve yeterli antibiyotik tedavisi ile kısaltılır ve komplikasyon tehlikesi azaltılabilir. Özellikle sağlık sisteminin son derece yetersiz ve hasta takiplerinin pratikte çok kısıtlı olduğu ülkemiz şartları, antibiyotiksiz orta kulak tedavisi oluşabilecek komplikasyonları arttırabilir. Tedavide optimum yol miringotomi ile kültür almak ve mikroorganizmayı saptamaktır. Ancak rutinde kültür almak pek mümkün olmadığı için orta kulak enfeksiyonu tedavisinde ampirik anti mikrobik tedavi ile birlikte semptomatik tedavi uygundur.

Hastalık sırasında ve sonrasında ailelerin dikkat etmesi gereken noktalar nelerdir?
Mevcut bulgular ortaya çıktığında mutlaka uzman hekime başvurulması ve medikal tedavinin düzenli bir şekilde devam ettirilmesidir. Akut orta kulak tedavisinde en önemli noktalardan bir tanesi hastanın kontrole götürülmesidir. Tedavinin etkinliğinin görülmesi için takip şarttır. Aynı zamanda kontrol, oluşabilecek komplikasyonları da ortadan kaldırabilen tek yoldur.

Önleme yolları nelerdir?
En önemlisi önlenebilir risk faktörlerini ortadan kaldırmaktır.
Bunlar;
– Çocukların yanında sigara içmemek (pasif sigara içiminden uzaklaştırmak)
– Erken dönemlerde yuva ve kreşe başlaması ( bu ortamda diğer çocuklarda sıkça görülen üst solunum yolu enfeksiyonu hikayesinin varlığı)
– Anne sütü kullanımının teşvik edilmesi
– Sık el yıkama
– Kışın ekstra giysilerle korunma,
– Alerjilerden uzaklaşma veya tedavisi
– Geniz eti ( adenoid vejeteryon) varlığında gerekli tedavisi vb.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir