Diyabetin Görme Kaybına Yol Açtığını Biliyor musunuz?

DİYABETE BAĞLI EN CİDDİ GÖZ HASTALIĞI DİYABETİK RETİNOPATİDİR. DİYABETE BAĞLI RETİNOPATİ ÜLKEMİZDE VE DÜNYADA EN ÖNEMLİ KÖRLÜK NEDENLERİNDENDİR.

DIYABETIK RETINOPATI, RETINA TABAKASINDA HASAR OLUŞTURMAKTADIR.DIYABETIK RETINOPATI, MAKULADA (GÖRME MERKEZI) ÖDEME YOL AÇARAK YAVAŞ VE ILERLEYICI BIR ŞEKILDE GÖRMEYI AZALTABILECEĞI GIBI, GÖZ IÇERSINE KANAMA YAPARAK ANI GÖRME KAYIPLARINA YOL AÇABILIR.


GÖRMENİZİ KORUMAK İÇİN

– İlk diyabet tanısı aldığınızda mutlaka uzman bir göz doktoruna gidiniz ve göz muayenenizi yaptırınız (muayenede göz bebeklerinin büyütülmesi için göz damlası damlatılır, böylece retina tabakası daha detaylı olarak incelenilebilir)
– Diyabetik retinopatiye ait bulgular, görme azalması olmasından aylar önce ortaya çıktığından dolayı yılda 1 kez göz kontrollerinizi yaptırmayı unutmayınız.
– Diyabet hastalığının süresi ne kadar uzunsa, kan şekerindeki düzensizlikler ne kadar fazla ise, göz damarları o ölçüde zarar görür. Diyetinize dikkat edin, ilaçlarınızı düzenli kullanınız, kan şekerini kontrol altında tutunuz,
– Görmenizde azalma farkettiğinizde hemen bir göz doktoruna gitmelisiniz.

TANI

Diyabetik retinopatinin tanısında en sık kullanılan tetkikler fluorescein
retina anjiografisi (FFA )ve Optik Koherens Tomografi (OCT)’dir

TEDAVİ

Tedavide asıl amaç, yeni damarların oluşmasını engellemek, böylece hastanın görmesini tamamen kaybetmesini önlemektir. Tedaviye erken başlandığında, hastalığı başlangıç aşamasında durdurmak mümkün olmaktadır.
Diyabete bağlı retina tabakasındaki hasar için göze en sık uygulanan tedavi lazer tedavisidir. Erken tanı konulan hastalarda lazer tedavisi daha başarılı olmaktadır.

Görme merkezinde ödemi (makula ödemi) olan ve görmesi azalan hastalara göz içersine özel ilaçlar enjekte edilmektedir. Bu tedavi yönteminde göz içerisine küçük bir iğne ile özel ilaçlar enjekte edilmektedir Bu ilaçlar kortizon ya da anti-VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor) içermektedir.

Göz içersine kanama olan ve belli bir süre içinde açılmayan hastalara vitrektomi ameliyatı yapılmaktadır. Viterektomi özel teknikler ve aletlerin kullanıldığı bir mikrocerrahi yöntemidir. Vitrektomi ameliyatı sırasında gözün içine girebilmek için küçük bir kesi oluşturur. Daha sonra göz içerine sokulan özel bir aletle kanama temizlenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir