Grip Ve Nezleden Sonra Bronşite Yakalanma Riskiniz Artiyor

Nefes aldığımızda, hava; burundan soluk borusuna oradan da akciğerlere geçer. Uzm. Dr. Fatime Yavuz anlatıyor.

Grip Ve Nezleden Sonra Bronşite Yakalanma Riskiniz Artiyor

Nefes aldığımızda, hava; burundan soluk borusuna oradan da akciğerlere geçer. Soluk borusu, akciğerlere giden iki kola ayrılır. Bu kolların her birine bronş denir. Akut ve kronik bronşitin nedenleri, belirtileri, tanısı ve tadavisini Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Fatime Yavuz anlatıyor.

Bronşit nedir?

Nefes yollarının bazı nedenlerinden dolayı ( ki bu nedenler ; enfeksiyonlar , sigara, hava kirliliği, alerji gibi etkenler ) daralması , salgısının artmasıdır. Öksürük, balgam, nefes darlığı ile karakterize bir durumdur.

Akut bronşit ve kronik bronşit arasindaki fark nedir?

Genelde enfeksiyonlara ve toksik gazlara maruziyete bağlı olarak gelişen kısa süreli ve geçiçi bir durumdur. Grip ve nezle gibi soğuk algınlığından sonra da bu durumla karşılaşılabilir. Soğuk havalar, bu hastalıkların ortaya çıkmasında en önemli faktördür. Buna bir de ağızdan nefes almak eklenirse hava yeterince ısıtılamaz ve bronşit riskini arttırır. Tedavisinde etkene yönelik ilaçlar verilir.
Kronik bronşit yani müzmin bronşit ise sigaranın tetiklediği , tekrarlayan ataklarla karakterize yılın en az iki ayı öksürük , balgam ve nefes darlığı nöbetlerinin eşlik ettiği ilerleyici bir hastalıktır. Yapılan çalışmalar,40-60 yaş arasındaki erkeklerin dörtte birinden fazlasında bu hastalığın görüldüğünü göstermektedir.

En sık rastlanan belirtileri nelerdir?

En sık belirtileri öksürük, nefes darlığı, bazen balgam , hırıltılı nefes alıp verme gibi solunum bulgularıdır. Bronşlar daralmıştır. Hafif bir fiziksel aktivite sırasında bile, nefes almada güçlük çekilir. Hasta, çabuk yorulur.

Beslenme alışkanlığı ile bir ilişkisi var mıdır?

Genelde enfeksiyonlar, sigara , hava kirliliği, mesleksel maruziyet gibi solunum yollarından alınan etkenlerle olur.

Teşhis koymada en önemli faktör nedir?(test-röntgen vs..)

Teşhiste en önemli parametre fiziksel muayenede akciğer solunum seslerindeki değişmelerin tesbitidir. Genelde Radyolojik bulgu vermez. Solunum fonksiyon testinde düşme saptanır.

Nasıl bir tedavi süreci izleniyor?

Akut Bronşit tedavisinde etkene yönelik tedavi uygulanır. Enfeksiyonlarla mücadele, istirahat , sıvı desteği , nefes açıcı ilaçlardan yaralanılır. Tedavide kullanılan ilaçlar, hastalığın belirtilerini ortadan kaldırmaya yöneliktir. Ateş düşürücüler, öksürük şurupları, ağrı kesiciler kullanılır. Balgamı kolay bir şekilde çıkarmak için, buna yönelik ilaçlar hastaya önerilir. Tedavinin fayda sağlaması için, sigarayı mutlaka bırakmak gerekir.
Kronik bronşitte kural sigaradan uzaklaşmayı sağlamak. Sigarayı bırakınca, hastanın öksürmesinde ve balgam çıkarmasında azalma görülür. Hastanın, nefes alıp vermesinde belirgin bir değişiklik vardır. Kişi, çok daha rahat bir yaşam sürer. Solunum yollarına yerleşen bakteri ve virüsleri yok etmek için ilaç tedavisi uygulanır. İlave etkenlere yönelik önlemler alınır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir