Infertilite Yazı Dizisi, Bölüm 4

İnfertilite (kısırlık) araştırması, kadınlarda çeşitli faktörler sebep olabileceği için daha kapsamlı ve zahmetli olabilmektedir.

Kadın İnfertilitesinde Araştırma Yöntemleri

İnfertilitenin (kısırlık) tanımda olduğu gibi, 1 yıllık korunmasız ilişki ile gebe kalamayan çiftlerde araştırma yapılmaya başlanabilir. Araştırma erkeklerde basit bir spermiogram tetkiki yeterli olmasına rağmen kadınlarda çeşitli faktörler sebep olabileceği için daha kapsamlı ve daha zahmetli olabilmektedir.

Yapılması gereken hormonal tetkikler adetin 3. günü yapılmalı; bunlar FSH, LH Estradiol, prolaktin, progesteron ve tiroid hormonlarıdır.

Bunların dışında yapılacak olan tetkikler, başta çiftin kan grupları olmak üzere, hepatit markerları (HbsAg, AntiHbs, AntiHCV, AntiHİV), Rubella ve toxoplazma antikorları ve tam kan sayımıdır.

Ultrasonografi ile yumurta takibi, adetin 3. günü mevcut over rezervi hakkında bilgi edinildikten sonra, yardımcı ilaç kullanımı verildiğinde de, verilmediği durumlarda da belli gün aralıkları ile yapılabilmektedir.

Salin İnfüzyon Sonografi (SİS)

Rahim içine sıvı verilerek, yapışıklıların, polip, myom gibi yer kaplayan lezyonların tespit edilmesini sağlayan ultrasonografi eşliğinde yapılan görüntüleme yöntemidir.

Histerosalpingografi (ilaçlı rahim filmi)

Rahim içi ve tülerdeki patolojileri (tıkanıklık, yapışıklık, yer kaplayan lezyonlar) gösteren, tanı ve tadavide yardımcı olan önemli bir görüntüleme yöntemidir. Adetin 8-12. günleri arasında yapılmalıdır. İşlem sırasında rahim içi basıncın artmasından dolayı kasık ağrısı hissedilebilir. Gereğinde genel anestezi altında yapılmaktadır.

Histeroskopi ve Laparoskopi

Histeroskopi rahim içinin , laparoskopi ise karın içinin optik bir cihaz yardımı ile gözlenmesini, anatomik bozuklukların tespit edilmesini, gereğinde hem tanı hem de tedavi aracı olarak sağlayan operatif görüntüleme yöntemleridir.

Açıklanamayan infertilite, karın içi adhezyonlar(yapışıklıklar), over kistleri, endometrioma, myomlar Laparoskopi ile hem teşhisi hem tedavisi mümkün olan durumlardır.

Yazı dizimizin önümüzdeki bölümünde infertilitedeki tedavi yöntemlerini inceleyeceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir