Sağlıklı Beslenmenin 9 Altın Kuralı

Sağlıklı yaşam için sağlıklı beslenmenin 9 altın kuralı

1) Çeşitli besinleri tüketin

Hiçbir besin tek başına vücudun ihtiyacı olan tüm besin öğelerini içermez. İhtiyacınız olan besin öğelerini almak için her öğünde dört ana besin grubundan (süt ve süt ürünleri, et-yumurta-kurubaklagil, taze sebze ve meyveler, tahıllar) önerilen düzeylerde almaya dikkat edin. Besinleri, besin öğesi kayıplarını önleyecek şekilde hazırlayın, pişirin ve saklayın.

2) Boyunuza uygun vücut ağırlığınızı koruyun

Bunun için günlük kalori alımınızı, enerji harcamanıza eşit olacak şekilde ayarlayınız.

3) Doymuş yağ ve kolestrol tüketimini azaltın

Özellikle doymuş yağ ve kolesterol yönünden zengin besinlerin tüketiminin sağlığınızı olumsuz yönde etkileyeceğini unutmayın. Kalp hastalıklarından korunmak ve sağlıklı beslenmek için yağ alımınızın 1/3’ü doymuş, 1/3’ü tekli doymamış, 1/3’ü çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşmalıdır.

4) Kurubaklagil, tam tahıl ürünleri sebze ve meyve tüketiminizi arttırın

Kurubaklagiller protein açısından zengindir. Tam tahıl ürünleri, sebze ve meyveler ise vitamin, mineral, posa ve diğer sağlıklı ürünleri içermektedir. Ayrıca birçok sebze ve meyve hipertansiyon, kalp hastalığı ve kansere karşı koruyucu özelliklere de sahiptir.

5) Beslenmenizde şeker miktarını azaltın

Şeker dişlerinizin çürümesine neden olur, koroner kalp hastalıkları ve şeker hastalığı riskini arttırır. Özellikle koroner kalp hastalığına yatkın kişilerin diyetlerinde şeker miktarını, minimum düzeyde tutmaları tavsiye edilir.

6) Günlük tuz ve sodyum tüketiminde aşırıya kaçmayın

Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon, kemik erimesi ve mide kanseri riskini arttırır.Bu nedenle günlük tuz ve sodyum tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekir. Tuz yerine lezzet verici olarak baharat ve çeşitli otları kullanmayı deneyin.

7) Alkol kullanmayın ya da en aza indirin

Alkollü içecekler kalori verir, fakat elzem besin öğesi sağlayan dolayısıyla vücut için besleyici değildir. Fazlası yüksek tansiyon koroner kalp hastalıkları gibi pek çok sağlık sorununa neden olur ve besleyici yiyeceklerin tüketimini engelleyebilir.

8) Bol su için

Sağlığınız için her gün ortalama 8–10 bardak su için. Çay kahve alımını sınırlayın.

9) Öğün atlamamaya özen gösterin

İhtiyacınız olan günlük enerji ve besin öğeleri miktarını aşmadan sık aralıklarla beslenmeye çalışın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir