Diyabetik Retinopati

DİYABETİK RETİNOPLASTİ HAKKINDA

Diyabetik Retinopati nedir?

Diyabet (şeker hastalığı), gözün arka bölümündeki retina tabakasını etkileyerek görme kaybına yol açmaktadır. Şeker hastalarında retina tabakasının tutulmasına diyabetik retinopati denir. Diyabete baðlý retinopati ülkemizde ve dünyada en önemli körlük nedenlerinden biridir.

Diyabetik Retinopati ne sıklıklıkla görülür?

Diyabet tanısı alınmasından tibaren geçen süre uzadıkça retinopati görülme sıklığı artmaktadır. Ne kadar uzun süre şekeriniz varsa gözlerin etkilenme sıklığı o kadar artmaktadır. 15 yıllık şeker hastalığı olan birinde retinopati gelişme riski % 80 gibi yüksek bir orandadır.

Diyabetik Retinopati kimlerde görülür?

Diyabetik retinopati şeker hastalığı bulunan herkeste ortaya çıkabilir.

Diyabetik Retinopati oluşumunda risk faktörleri nelerdir?

En önemli risk faktörü hastalığın süresidir. Şeker hastalığın süresi ne kadar uzunsa diyabete bağlı göz hastalığı riski o kadar yüksektir.

Kan şekerinin iyi kontrol edilememesi de hastalığın gelişimine yol açmaktadır. Kan şekeri ve HbA1c düzeyi yüksek olan kişilerde diyabetin göze hasar verme riski artmaktadır.
Yüksek tansiyon, sigara, gebelik ve böbrek hastalığı da risk faktörleridir.

Diyabetik Retinopati’nin belirtileri nelerdir?

Hastalığın erken evrelerinde gözde hasar başlasa bile hasta hiç farkında olmayabilir, hiçbir şikayeti bulunmayabilir. Bu yüzden diyabetli kişiler göz şikayetleri olsun yada olmasın mutlaka göz doktoruna gitmeli ve muayene olmalıdır.
Diyabet hastalarının görme merkezi etkilendiğinde ise görme ilerleyici bir şekilde azalabilir. Hatta bazı hastalarda göz içersine ani kanama sonucu hasta görmesini bir anda kaybedebilir.

Diyabetik Retinopati tanısı hangi tetkikler ile konulur?

Diyabet hastalarına detaylı göz dibi muayenesi yapılmalıdr. Hastaya göz bebeğini büyütmek için damla konulur.

Diyabetik Reinopati tanısında en sık kullanılan tetkikler Floresein Anjiografisi (FFA) ve optik koherens tomografi (OCT) ‘dir. OCT testi ile retina tabakası ince kesitler halinde incelenebilir. Hastalarda ödem olup olmadığı saptanabilir. Floresein Anjiografisi (FFA) testi yapılırken ise hastaya damar yoluna floresein adlı verilen ilaç verilir. Daha sonra retinanın fotoğrafları çekilir.

Diyabetik Retinopati’nin tedavisi nedir?

Öncelikle hastanın risk faktörleri özellikle kan şekeri kontrol altına alınmalıdr. Kan şekeri düzenlenemeyen hastalarda başarı şansı düşüktür. Bazı hastalata diyabetik retinopatinin durumuna göre hastalara Lazer fotokoagülasyon tedavisi, İntravitreal enjeksiyonlar, vitrektomi uygulanması gerekebilir.

Diyabet hastaları gözlerini korumak için ne yapmalıdır?

Erken tanı ve sık kontrollerle diyabet hastalarında ciddi görme kayıpları engellenebilmektedir.

Gözlerinizi korumak için diyabet tanısı aldığınızda mutlaka biz göz doktoruna gidiniz. Görmeyle ilgili bir şikayetiniz olmasa dahi gözde kanama başlayabileceğini unutmayınız. Daha sonra doktorunuzun önerdiği aralıklarla düzenli kontrollerinizi yaptırınız.

BÖLÜM VİDEOLARI
BÖLÜM DOKTORLARI