Göz Tembelliği

GÖZ TEMBELLİĞİ HAKKINDA

Göz tembelliği nedir?

Erken çocukluk çağında ortaya çıkan göz tembelliği, bir veya iki gözün yeterince görememesidir. Göz tembelliği toplumun %2-4 ‘ünde oldukça sık karşılaştığımız bir problemdir.

Göz tembelliği neden olur?

İki göz arasındaki numara farkı veya ışığın ağ tabakaya düşmesini engelleyen herhangi bir sorun olursa göz sağlıklı gelişemez. Bir göz iyi görürken diğeri daha az görür. Bazen iki göz de yeterli göremeyebilir. Bu durumunda az gören göze tembel göz denir.

Göz tembelliği nedenleri nelerdir?

Göz gelişimine engel olan her durum göz tembelliği ile sonuçlanır.

Göz tembelliği nedenleri;

  • Gözlerde kayma (şaşılık) olması
  • Gözde yüksek kırma kusuru (miyopi, hipermetropi, astigmatizma)
  • İki gözün gözlük numaraları arasında çok fark olması
  • Göz kapağı düşüklüğü
  • Doğumsal katarakt
  • Ailede göz tembelliği ya da şaşılık varlığı
  • Prematüre doğum

Göz tembelliği için kritik dönem ne zamandır?

Görmenin gelişimi bebeklik çağında başlamakla birlikte görme gelişimi 7-8 yaşına kadar devam eder. Göz tembelliğinde kritik dönem ilk 6 ay ila 7-8 yaşları arasıdır.

Göz tembelliği muayenesi çocuklar için zor mudur?

Göz numarası ölçümü eskisi gibi zor değildir. Ölçümler bir metre öteden ve çocuğa hiç dokunmadan yapılabilmektedir. Çocuklar, korku ve kaygı yaşamadan oyun oynar gibi göz muayenesi olmaktadırlar. Göz tembelliği tanısında geç kalınmamaktadır.

Göz tembelliği tedavisi ne zaman yapılmalıdır?

Klinik göz muayenesi ile tanısı koyulabilen hastalığın tedavisi ne kadar erken dönemde yapılırsa o kadar iyi sonuç alınır. Bu yüzden bebek ve küçük çocukların her 6 ayda bir göz muayenesine götürülmesi önemlidir. Geç tanı alan çocukların tedaviye cevap vermesi zordur.

Bu nedenle tüm çocukların 6. ay -1 yaş arası, 3. yaş ve 6. yaşında rutin göz muayenesi olması önemlidir.

Göz tembelliği ancak küçük yaşlarda tespit edilirse tedavi edilebileceğinden, ebeveynlerin bu konuda hassas olmaları gerekmektedir.

Göz Tembelliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Erken tanı ve tedavi ile göz tembelliğinin tedavisi mümkündür.

Öncelikle görme tembelliğine neden olan hastalık tedavi edilir. Göz tembelliğinin nedeni şaşılık veya göz kapak düşüklüğü ise, öncelikle bu durumlar cerrahi ile tedavi edilir.

Gözlük ihtiyacı olan hastalarda gözlük tedavisi başlanır. Daha sonra hastanın yaşına ve görme tembelliğinin derinliğine göre belirlenen sürelerle sağlıklı göze kapama tedavisi planlanır.
Bazı hastalarda ortoptik tedavi veya CAM tedavisi de uygulanabilir.

Göz Tembelliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Göz tembelliği ancak erken tanı alırsa tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tedavi edilnediği takdirde, çocuğun görme keskinliğinde ve derinlik algısında problemlere neden olabilir. Çocukların, sınıf içi motivasyonu ve derse katılımı düşebilir ve bu da notlarını etkileyebilir.

Çocuğun ileriki hayatında meslek seçiminde bile karşısına bir sorun olarak çıkabilir.

Düzeltilebilir bir hastalık olan göz tembelliğinin çocukluk döneminde rutin göz muayeneleri ile tanınması ve tedavi edilmesi bütün bu nedenlerle çok önemlidir.Bu sayede çocukların okul, sosyal başarı ve gelişimini engelleyen göz tembelliğinin önüne geçilebilir.

BÖLÜM VİDEOLARI
BÖLÜM DOKTORLARI