Katarakt ve Refraktif Cerrahi

KATARAKT HAKKINDA

Katarakt gözün içerisinde bulunan ve net görmemizi sağlayan doğal merceğin zaman içerisinde saydamlığını kaybetmesi ve matlaşmasıdır. Bunun sonucunda görüntü bulanıklaşır. Hastalar buzlu camın arkasından bakar gibi görürler.

Katarakt kimlerde görülür?

Katarakt genellikle ileri yaşlarda görülür. Hastaların %90’ı 60 yaşın üzerindedir. Ancak katarakt her yaş grubunda görülebilir. Örneğin yeni doğan bebeklerde doğuştan katarakt bulunabilir. Şeker hastaları, göze travma alan veya uzun süre kortizonlu ilaç kullanan hastalarda da katarakt görülebilir.

Katarakt’ı etkileyen faktörler nelerdir?

Diğer göz rahatsızlıkları, şeker, tansiyon gibi bazı hastalıklar kataraktın ortaya çıkışını kolaylaştırabilmektedir. Yüksek miyopisi olan kişilerde katarakt daha fazla görülür. Göz tansiyonu olanlarda veya ışığa maruz kalanlarda katarakt kolay ortaya çıkar. Isı da katarakt üzerinde önemli rol oynaması sebebiyle; fırıncılarda, demir dövme işiyle uğraşanlarda ya da aşırı ısıya maruz kalan mesleklere sahip olanlarda katarakta sık rastlanır.

Katarakt’ın belirtileri nelerdir?

Kataraktın en önemli belirtisi görme kaybıdır. Katarakta bağlı şikayetler genellikle yavaş gelişir ve ağrısızdır. Belirtiler ise şöyle sıralanabilir; görme seviyesinde azalma, gece görüşünde bozulma, ışık hassasiyeti, gözlük numaralarının sık değişmesi ve renklerde soluklaşma olabilir.
Katarakt’ın tanısı nasıl konulur?

Öncelikli olarak hasta detaylı bir muayeneden geçirildikten sonra; gözün bütün bölümleri önden arkaya doğru değerlendirilir. İncelemeler en önde bulunan kornea denilen cam tabakanın incelenmesinden başlayarak arkasında bulunan göz merceğinin incelenmesiyle devam eder. Gözün renkli kısımları ise ilaçlarla genişletildikten sonra, göz merceği detaylı olarak muayene edilir. Hastalardaki görme azlığının altında yatan sebepler araştırılarak rahatsızlığın “katarakt” olup olmadığı kesinleştirilir.

Kataraktın tedavisi nedir?

Kataraktın tedavisi cerrahidir. Katarakt ameliyatı, modern tekniklerin gelişimi ile iğnesiz, narkozsuz ve ağrısız bir şekilde gerçekleştirilerek, hasta aynı gün eve dönebilmektedir.
Katarakt ameliyatı “FAKO”(fakoemülsifikasyon yöntemi) yöntemi kullanılarak gerçekleştirilir. Fako cihazı ile titreşen ses dalgaları yardımıyla kataraktı göz içerisinde kırar, parçacıkları emerek temizler. Bundan sonra göz içine kolay katlanabilir kalıcı göz içi mercek yerleştirilir. Bu cihaz sayesinde tüm işlemler çok küçük bir kesiden gerçekleştirildiği için dikiş gerekmez.

Katarakt ameliyatı için kullanılan teknoloji ve göz içine konulan merceğin kalitesi ameliyatın başarısını ve en önemlisi hastanın görme kalitesini belirler.

BÖLÜM VİDEOLARI
BÖLÜM DOKTORLARI